Alloha :D You've trapped in my planet:P. Don't ever forget to tag and visit Ain's blog @www.mizzainzulkifle.blogspot.com . so much love, AIN . .

Oreo Cheesecake :)

Last week ain try buat oreo cheesecake..
X sia-sia try mmg jadi..actually sgt simple nak buat dia ..
JOM STAT !

Bahan Base :

  • 2 packs oreo biscuits yg diasingkan krim
  • 1/3 cawan butter yg dicairkan
Bahan Cake :
  • 250 g / 500 g cream chese ( ikut la nak buat besa ke kecik )
  • 2 biji telur
  • Cream oreo
  • 1/3 cawan susu pekat
  • Lebihan oreo yang telah dihancurkan

Cara buat Base:
  • Hancurkan biskut oreo.
  • Satukan melted butter dan biskut tadi.
  • Tekan campuran tadi pada base loyang. Pastikan padat !
  • Pre bake untuk sepuluh minit.
  • Then, biar base tu sejuk.




Cara buat Cake :
  • Pukul cream cheese sampai gebu. Masukkan cream oreo dan sebatikan.
  • Masukkan susu pekat tadi dan pukul sebati. Kalau cream oreo tu da buat cream cheese tu manis, kurangkan susu pekat.
  • Masukkan telur satu persatu dan pukul. kemudian, masukkan lebihan biskut dan pukul lagi .
  • Then, tuangkan pada base dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak pada suhu 150 drjh celcius.
  • Bila masak, sejukkan sselama 4 jam so dia tak lembik dan mudah dipotong.








Tadaa ! Senang je kan ?? Cuba la buat.. Sedaaaaapp :)




1 comment: