Alloha :D You've trapped in my planet:P. Don't ever forget to tag and visit Ain's blog @www.mizzainzulkifle.blogspot.com . so much love, AIN . .

Tutorial Header untuk Blog

hai semua !
hari ni kita akn belajar cara nak wat HEADER..apa itu header ?haa..buka main page ain..yang atas sekali tu lahh header..
bila nak wat header ni, kita mstilaa ade PHOTOSHOP yer ..

STEPS :

1. Sekarang, bukak google image, cari lah gambar yang menawan di hati tapi seelok eloknya yg background putih..Then, save..
2. Buka photoshop..Tekan File, Open dan tekan gambar tadi..
3. Bila gambar da keluar, RIGHT CLICK eraser tool seperti dalam kotak merah tu.. then,click Magic Erase Tool..click kat gambar tadi pulak..


4. Then, background belakang gambar tu hilang !


5. Next, tekan File >> New..tentukan size or ikut macam gambar bawah ni ..Make sure bckground contents Transparent !


6. Then, akan keluar satu layout..Tekan move tool dan klik gambar tadi..kmudian, drag gmbar tu ke layout tadi..Akan jadi mcm ni :



7. Skrg, tekan type tool..Tekan pada layout pula dan stat tulis ape2..Contoh :


8. Siap ! Skarang pergi ke File >> Save As .
9. Tulis la tajuk then save dalam Format PNG (*.PNG).. Jgn gatal save tempat lain..

Good luck..
Kalo susah sangatttt, pergi SINI ..

No comments:

Post a Comment