Alloha :D You've trapped in my planet:P. Don't ever forget to tag and visit Ain's blog @www.mizzainzulkifle.blogspot.com . so much love, AIN . .

Tutorial Scroll Bar Tepi Blog

Helooo. Sekarang kita akan belajar mcm mana nak buat scroll bar. Apa itu scroll bar? Cuba tgok gambar kat bawah ni :

Click Untuk Lebih Besar :D

STEPS :

1. Dashboard >> Design >> Edit HTML
2. Tick Expand Widget Template. 
3. Search (ctrl+f) kod ni :
]]></b:skin>
4. Dah jumpa? Okay, then kita copy kod ni pulak :
::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background: #ffffff;}::-webkit-scrollbar-thumb {background-color: #ff3399;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;
 
5. Paste kod atas ni dekat ATAS kod    ]]></b:skin>   tadi . 
6. Yang warna orange tu colour background scroll bar tu . Yang warna biru tu pulak utk warna scroll bar korang.
7. Dah siap, cuba preview then SAVE. Done :)


* Colour background scroll bar n scroll bar tu boleh tukar..choose ikut citarasa korg kat SINI.

1 comment:

  1. Assalammualaikum....saya amik scroll box ni letak dlm blog saya...tenkiu,blh ubah kaler scroll bar x??

    ReplyDelete