Alloha :D You've trapped in my planet:P. Don't ever forget to tag and visit Ain's blog @www.mizzainzulkifle.blogspot.com . so much love, AIN . .

Tutorial Buat Page untuk Tab Menu dan Masukkan Link dalam Page

Holla, malam ni ain akan usaha untuk buat tutorial atas request MieRa MastriXia .


Hehe, ok. kite mula jom !

1. Dashboard > Edit Posts > Edit Pages > New Page        ---> nak buat page !

2. Then, tulis lah page title ..Contoh : Family Saya

3. Tulis lahh list-list anda .. Contoh :

    1) Abah

4. Sekarang, gune mouse dan hitamkan pekataan tu dan tekan Link. Akan keluar macam ni kan :



5. Yang dekat link post tu, pergi Edit Post > View  post yang korang nak masukkan dalam list tu. Faham tak ni ? hehe..
     Tengok je gambar ni , ikut step dia.


6. Bila da tekan view, ambil Link post tu untuk dicopy !


  7. OK , copy dah ?? Bak kate kat ats tu, paste link tu kat web address  and tekan ok !


8. bila da tekan ok, akan keluar cam ni..



9. Sekarang, preview dulu then bila da ok Publish Page ok .Finish ! 
    CHECK taw untuk tengok jadi ke tak link tu. 

Fuhh, berpeluh wat tuto ni.. Panjang ! haha :) Anyway, ade problem ask ain je taw !
* Nak tengok gambar besa-besa, click gambar tuhh :D

2 comments:

  1. Ain...lpas wat sume step kt atas ni, then i click publish.. lepas tu dye tnye widget position. sidebar, bwh header or no position. cmne ea? ta jd la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape yg x jadi tu ?
      oohh, okeyy..
      dia keluar macam ni kan..

      How would you like the Pages Gadget to appear?
      ok, choose no gadget.
      then save and publish .

      Delete